Bagageregler när du ska flyga med surfutrustning

Ska du ta med dig en surfbräda på flygplanet är det viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller. Det kan variera kraftigt mellan olika flygbolag vad man bör tänka på och om det uppstår extrakostnad eller inte. Följande regler gällde år 2017 på SAS och fakta har hittats på Resaenkelt.se samt Sas.se

Ett gratis bagage

På SAS kan ett kolli skickas som bagage utan att det kostar något. Det enda som krävs är att man håller sig inom den viktgräns som finns. Därmed kan du ta med dig surfbrädan som bagage helt gratis. Checkar du in surfbrädan som bagage krävs det däremot att du tar med kläder m.m. i handbagaget. Väger bagaget för mycket eller om ett extrabagage ska tas med kan det ske mot en viss avgift.

Olika priser

Om du väljer att checka in via internet och därmed betala för ditt specialbagage direkt online är det billigare än om du väljer att betala på flygplatsen. Detta gäller även om incheckning sker i SAS Self Service-automat.

Fodral eller annat skydd

Packa alltid din surfbräda i ett fodral eller med annat skydd. Enligt SAS får man ta med utrustning (skidor/surfbräda och ev. pjäxor) som ett enda bagage.

Det går även att skapa ett extraskydd för surfbrädan. På flygplatsen finns det möjlighet att köpa en speciell påse som träs över brädan. Den kostar 50kr och behöver inte bokas i förväg. De som reser med SAS PLUS, SAS Buisness eller har Silver/Guld-nivå på sitt EuroBonus-kort får denna extra säkerhet gratis. Visa då upp kortet på plats där påsarna säljs.

Kom ihåg:

Dessa regler gäller, som nämnts, enbart på SAS. Det kan ses som ett exempel på hur ett flygbolag hanterar dessa bagage. Kontrollera alltid med det flygbolag du tänkt flyga när du planerar resan.