Free skiing är en actionsport på snö som vinner mer och mer mark för varje år. I grunden kan man säga att freeskiing är en del av sporten freestyle, som är en officiell sport med OS-status, men freeskiing är en betydligt friare disciplin. Den lyder inte under några officiella regler, vilket gör att det är åkarna själva som för utvecklingen framåt precis som det ska vara i en actionsport.
Freeskiing räknas ofta som en farlig sport, men det är en sanning med modifikation. Det är många av de bästa freeskiing-åkarna som ständigt utmanar gränserna, med nya spektakulära hopp och drops från höga höjder, men för den som inte bestämmer sig för att verkligen utmana ödet, finns det inget som säger att freeskiing skulle vara farligare än andra actionsporter på snö.
En populär destination och tillhåll som fostrat många skidåkare inom freeskiing är Åre. Är du sugen på att tillbringa tid i Åre på ett par plankor kan du även behöva hyra ett boende i Åre.
Discipliner i freeskiing
I freestyle på OS och i andra officiella tävlingar, tävlar man i bland annat Superpipe och Slopestyle. I det mer fria utövandet finns tre discipliner, nämligen backcountry, park och urban. Här kan du se Sveriges landslag i freeskiing.
Backcountry är den mest naturliga formen av freeskiing. Det handlar helt enkelt om att ta sig nerför berget på snabbast och snyggast sätt. Ju svårare terräng och ju högre drops, desto bättre. Denna form av free skiing kan vara farlig om man ger sig ut i terräng som inte är kartlagd. Bland annat kan det finnas risk för laviner.
Park är en disciplin av freeskiing som är densamma för skidor som för snowboard. Man använder sig av hinder, hopp, rails, halfpipes, etc. i en separat del av pisten. Målet är att göra tricks av olika slag.
Urban är en disciplin som påminner mycket om Park. Skillnaden är att disciplinen Urban handlar om skidåkning utanför pisten. Det kan handla om hopp samt tricks på avsatser och rails strax utanför det preparerade området vid backen. Riskfaktorn är självklart högre än i disciplinen Park.