Kiteskola i Pirangi, Natal

Jag gick nyligen en kitekurs hos Ricardos kiteskola Trust i Pirangi som ligger ca 20min söder om Natal. Ricardo tillhör kitepionjärerna i nordöstra brasilien. Pirangi har långa flacka stränder med mycket vind vilket borgar för bra förhållanden. Ricardo är även kund till mig och köper mina glasögon, därför bytte vi kitekurs mot en bunt glasögon. Kursen kostar 600R$ och innefattar ca 10 kurstimmar, men behövs det mer är han inte snål eftersom deras mål är att man ska klara av att hantera kitesurfing självständigt efter avslutad kurs. Att ta sig till Pirangi från Natal är mycket enkelt, det går bussar varje timme och kostar 2,70R$ enkel resa.

Första momentet innebar att lära sig hantera kiten på land, att lära sig förstå vindriktning, hur man styr kiten i förhållande till vindriktning och i vilka zoner du har mest och minst kraft. Därefter var det dags att hoppa i vattnet och lära sig “body drag” eller att göra en så kallad “superman”, vilket innebar att kitesurfa utan bräda och bara låta benen släpa efter i vattnet. Nästa steg var att lära sig tekniken att styra kiten med en hand, när man kitar höger om vindriktningen styr man med vänster hand. Efter det fick jag brädan i den “fria” handen och lärde mig “kryssa runt” liggandes i vattnet med all utrustning.

När jag kunde detta var det dags att lära sig starttekniken. Man startar liggandes i vattnet, styr kiten kraftigt från center i vindriktning till den sida man vill åka och sedan kraftigt tillbaka. I det momentet bygger du upp kraft i kiten så att du med en lätt manöver kan ställa dig upp genom att trycka till med det bakre benet. Detta moment tyckte jag var ganska lätt eftersom jag hade mycket hjälp av mina tidigare bräderfarenheter, jag har åkt mycket snowboard men även skateboard och wakeboard.

Vad jag först tyckte var enkelt förstod jag ganska direkt snart att det svåra nu var att lära sig hantera fart och kontroll med kiten. Flera gånger skenade jag iväg med kiten vilket slutade med krasch och därefter simmandes runt med kiten för att försöka få tag på brädan innan den drev bort. När jag förstått att bestämma fart med hjälp av att lägga olika mycket kraft på baren man håller i, och få mer kontroll och vana med att styra kiten, kunde jag börja kita mer och mer kontrollerat. Sen började jag också lägga mer kraft på bakbenet vilket gjorde att jag höll färdriktningen bättre. Instruktören följde mig efter stranden och dirigerade med hjälp av walkie talkie och vartefter jag lärde mig mer fick jag hans kommandon allt mer sällan. Till slut var kursen klar och jag var nu invigd i kitesurfingens värld.

Nästa steg för mig blir att hyra utrustning och lära mig mer och för att veta vilken utrustning som passar mig innan jag går och köper egen utrustning. Att välja utrustning kommer jag skriva mer om när det blir dags!