Kitesurfing i Tarifa

Längst ner i södra Spaniens spets ligger den lilla staden Tarifa som från börjar var en liten fiskeby. Det är så nära Marocko man kan komma från Europa och Spanien, dagligen avgår snabbfärjor mellan Tarifa och Tanger vid Marockos kust.

I Tarifa finns det för det mesta bra med vind och beroende på vindens riktning riktigt bra förhållanden för kitesurfing. Det finns två olika typer av vindar som råder i Tarifa. De kallas för Levante och Poniente.

Den mest dominerande vindtypen i Tarifa är Poniente som är atlantvindar som kommer in från västlig riktning. Det är kallare vindar och mellan 2-5 Beaufort starka, vilket på Beaufort-skalan är svaga till friska vindar med styrka upp till drygt 10 sekundmeter. Poniente uppskattas mest inom kitesurfing.

Den andra vinden i Tarifa är Levante. Levante är starkare vindar som kommer från öst/sydostlig riktning från Afrika. På Beaufort-skalan kan den uppnå styrkor upp till 8-9, vilket kan översättas till hård till mycket hård vind med vindhastigheter upp till 24 sekundmeter om de får byggas upp under några dygn runt juni-juli. Levante är varmare vindar som uppskattas mer inom vindsurfing då det också är vindar som blåser offshore, vilket kan vara vanskligt för kitesurfing.

Läs mer om vindar och Tarifa på följande länkar: